Az akkumulátorok mint energiaforrás

2021.07.10

Néhány éve elárasztották a hazai piacot az olcsóbbnál olcsóbb akkumulátorok.

Vajon az ár, arányos-e a minőséggel? Indokaink az ügyfeleink számára miért éri meg a magasabb minőségű akkumulátor az olcsóbbal szemben?

Ránézésre, kézbevételkor:

Külső megjelenésükben (méret, burkolat, szín, stb.) nem nagyon van különbség. Az akkumulátorok kézbe vételekor viszont észrevettük, hogy jelentős  a súlyuk közti különbség. Az olcsóbb akkumulátorok jóval könnyebbek.

A teljesítményüket tekintve:

Mégis mivel tud többet a drágább? Ehhez mérést kellett végeznünk.  Az  eredmények, megleptek minket,  hagytuk az eszközt lemerülni mintha tartós áramszünet lett volna, egy merítési ciklus után elöregedhetnek az olcsóbb, alacsony minőségű akkumulátorok. Ez azért nem olyan jó hír egy biztonságtechnikai eszköz esetében, ahol esetlegesen emberi életek múlhatnak a biztonságos működésén. Be kell látni, hogy merítés nélkül egy merítési ciklus is sokáig tarthat, ezért látszólag ezen akkumulátorok is megfelelően teljesítenek. Azonban, ha terhelni kezdjük őket akkor jóval hamarabb elhasználódnak. Rájöttünk arra, hogy a minőségi akkumulátorok több merítési-újra töltési ciklust is jól bírnak, az olcsóbbak "egylövetűek". Kétségtelen, hogyha nincs szükség az akkumulátorra, vagyis pl. nincs áramszünet, akkor az olcsóbb is megfelelőnek tűnik. Viszont a biztonságtechnikai rendszerek a belső tesztek miatt használják az akkumulátort megterhelik majd visszatöltik azokat, ezért szükséges, hogy az akkumulátor jó minőségű legyen. Az akkumulátorok kötelező cseréjének időpontját a TVMI négy évben határozza meg. Tekintsük tehát ezt az időt a kívánt élettartamnak.

A mérés során igyekeztünk szimulálni az akkumulátorok életciklusa alatt felmerülő igénybevételeket.